X
1027 Budapest, Kapás u. 22.
Időpontfoglalás
Orvosaink rendelési ideje
FőoldalIntézményvezetők Alapellátás Háziorvosi ügyeleti szolgálat Felnőtt háziorvos szolgálat Foglalkozás-egészségügy Házi gyermekorvosi szolgálat Felnőtt fogorvosi szolgálat Gyermek fogorvosi szolgálat Területi védőnői ellátás Iskolaorvosi ellátás Iskolavédőnői ellátás SzakrendeléseinkHírek Aktualitások ÁNTSZ által elrendelt köt. tüdőszűrés Állásajánlataink Dokumentumok - nyomtatványok Fontos Betegjogi képviselő Betegjogok Beutaló kötelezettség Egészségügyi dolgozók jogai Külföldiek ellátása Sürgősség esetei Vonatkozó jogszabályok MunkatársainkMenedzser szűrés Orvosaink rendelési ideje

Tüdőgyógyászat/Tüdőgondozó

CímTelephely:1027 Budapest, Tölgyfa u. 10.

Beutalóköteles szakrendelés - beutaló az első megjelenésnél szükséges! Acut, heveny életveszélyes állapotban lévő betegek ellátása beutaló nélkül történik, ilyen esetben a háziorvosi beutaló későbbi pótlása szükséges!

Időpont-egyeztetése nem szükségesde amennyiben előre tervezhető vizsgálatot szeretne, kérjük egyeztessen időpontot. 

Időpont-egyeztetésre a +36/1/488-7582 telefonszámon, vagy személyesen van lehetőség.

Szakorvosaink rendelési ideje a https://www.kapas.hu/kapas/beosztas weboldalon található.

Kérjük, ha az időpontban nem tud megjelenni, akkor azt telefonon mondja le.

Az előjegyzett betegek ellátása elsőbbséget élvez az előjegyzés nélkül érkezettekkel szemben, azonban a betegek ellátási sorrendjét végső soron - szakmai szempontok alapján - minden esetben az ellátó szakorvos határozza meg, így előfordulhat, hogy az általa indokoltnak tartott okokból fakadóan a várakozó betegek ellátásának sorrendjét módosítja. Az előre egyeztetett időponthoz képest – az adott időpontban megjelent magasabb betegszám esetén – változás lehetséges.

Beutalót a Tüdőgondozó területi ellátási kötelezettségének megfelelő háziorvosi körzetekben dolgozó háziorvos, vagy az itt élőket ellátó egyéb szakorvos adhat.

A Tüdőgondozó, Tüdőgyógyászati szakrendelés és Tüdőszűrő állomás a II. kerületi lakosok alsó légúti betegségeinek - ezen belül nagy hangsúllyal a TBC, a tüdődaganatok, az asthma bronchiale, a krónikus obstruktív légúti betegségek, a tüdőgyulladások, a pandémia kezdete óta a COVID fertőzésen átesett, légúti panaszokkal küszködő betegek - szűrését, kivizsgálását, gyógykezelését és hosszú távú gondozását végzi.

Panaszos betegek, gondozottak ellátása - Tölgyfa utca 10.

A szakorvosi – gondozói ellátást a háziorvosi körzetek alapján meghatározott munkamegosztásban végezzük. A betegeket célszerűen az adott ellátást megkezdő orvoshoz jegyezzük elő ismételt vagy kontroll vizsgálatra. 

Sürgős esetben, vagy nem második kerületi lakos ellátásának igénye esetén a beteget küldő háziorvos, vagy szakorvos és a Tüdőgondozó közötti telefonmegbeszélés során zajlott egyeztetés után tudjuk a beteget fogadni.

A mellkas röntgen felvétel végzésére szolgáló kabinba azonban kerekes-székkel behajtani nem lehet, ezért az ilyen ellátási igényű betegek röntgen vizsgálatát a Kapás utcai Radiológiai osztályon végezzük. Várandósok mellkasi röntgen felvételét csak különösen erős indokkal, a kockázat-haszon mérlegelése után, szakorvosi döntés alapján végezzük, alapelv szerint lehetőleg kerüljük.

Légzés-funkciós vizsgálatok menete

A Tüdőgondozó ellátási profilja kiterjed a légúti áramlászavarral társuló, úgynevezett obstruktív légúti megbetegedések vizsgálatára rutinszerűen alkalmazott légzésfunkciós (spirometriás) vizsgálatok végzésére. A légzésfunkciós vizsgálatra panaszok esetén diagnosztikus céllal, illetve enyhe tünetek, tartósan fennálló dohányzási szokás esetén szűrővizsgálati jelleggel kerülhet sor. A tesztekkel vizsgálható a tüdő légtartó képessége, valamint a levegő kiáramlási korlátozottsága, mely az úgynevezett obstruktiv (légúti szűkülettel járó) betegségek, pl. az asztma, a krónikus hörghurut és a tüdőtágulás esetében alakulhat ki. A légzésfunkciós vizsgálat során alkalmazott spirométer egy, a beteg szájába vett (egyszerhasználatos, baktériumszűrőn át csatlakoztatott) mérőfejjel ellátott csőből, és a számítógéppel összekötött mérőeszközből áll. A vizsgált személynek nyugalmi légzéssorozatot követően egy mély légvétel után a lehető legerősebben és leggyorsabban kell kifújnia a tüdejéből a levegőt a műszerbe. A kilégzett levegő mennyiségét, és a kifújáshoz szükséges időt méri, majd elemzi a készülék.

Áramlászavar észlelése esetén mód van gyógyszeres próba végzésére is, annak kimutatására, hogy a talált légúti szűkület gyógyszerrel oldható-e. Semmilyen különleges előkészületet, vagy utólagos megfigyelést, gondozást nem igényel a spirometriás vizsgálat, de célszerű azt a reggeli órákra időzíteni, előtte nem ajánlatos dohányozni, illetve a gyomor teltségét okozó nagyobb mennyiségű táplálkozást végezni. Különösen fontos a tartósan, nagyobb mennyiséget szívó, esetleg még panasz nélküli, dohányos lakosok háziorvosi megítélés és beutalás alapján történő időszakos radiológiai és spirometriás vizsgálata, a lappangva jelentkező, dohányzás következtében kialakuló betegségek időben történő felismerése és kezelése, a későbbi kockázatok csökkentése érdekében.