X
1027 Budapest, Kapás u. 22.
Időpontfoglalás
Orvosaink rendelési ideje
FőoldalIntézményvezetők Alapellátás Háziorvosi ügyeleti szolgálat Felnőtt háziorvos szolgálat Foglalkozás-egészségügy Házi gyermekorvosi szolgálat Felnőtt fogorvosi szolgálat Gyermek fogorvosi szolgálat Területi védőnői ellátás Iskolaorvosi ellátás Iskolavédőnői ellátás SzakrendeléseinkHírek Aktualitások ÁNTSZ által elrendelt köt. tüdőszűrés Állásajánlataink Dokumentumok - nyomtatványok Fontos Betegjogi képviselő Betegjogok Beutaló kötelezettség Egészségügyi dolgozók jogai Külföldiek ellátása Sürgősség esetei Vonatkozó jogszabályok MunkatársainkMenedzser szűrés Orvosaink rendelési ideje

Gasztroenterológia

CímTelephely:1027 Budapest, Kapás u. 22.

Beutalóköteles szakrendelés!

Előzetes időpont-egyeztetése szükséges.

Időpont-egyeztetésre az alábbi elérhetőségeken van lehetőség:

Telefonszám: +36/1/488-7568

Email: gasztro@kapas.hu

Szakorvosaink rendelési ideje a https://www.kapas.hu/kapas/beosztas weboldalon található.

Kérjük, ha az időpontban nem tud megjelenni, akkor azt telefonon, vagy e-mail-en mondja le.

Kérjük kedves betegeinket, hogy vegyék figyelembe, hogy amikor az eszközös vizsgálatokat végezzük, nem mindig tudjuk a hívásokat fogadni, ebben az esetben e-mail-ben kérhetnek időpontot.

A szakrendelésen az emésztőrendszer, nyelőcső, gyomor, vékony-, vastagbél, máj, epe, hasnyálmirigy betegségek kivizsgálása és kezelése történik.

Az első megjelenésre kérjük hozza magával féléven belüli labor és hasi UH leletét, illetve amennyiben vannak, régi vagy már az aktuális panaszaival kapcsolatos új leleteit.

Az első találkozás során a legfontosabb a beteg alapos kikérdezése, az anamnézis felvétele. Ilyenkor az aktuális panaszokon kívül fontos tájékozódni a kórelőzményekről, így az előző betegségekről, műtétekről, a rendszeresen szedett gyógyszerekről, esetleges allergiáról, túlérzékenységről. Mindemellett nagyon fontos az is, hogy információt szerezzünk a beteg étkezési szokásairól is, ha felmerül, hogy a panaszok hátterében valamilyen élelmiszer, vagy annak valamilyen összetevője szerepet játszhat. A beteg családjában előforduló nagyobb betegségek is ekkor kerülhetnek tisztázásra, hiszen köztudott, hogy egyes betegségekre való hajlam családon belül örökölhető, mint pl. a hazánkban második vezető halálokként szereplő vastagbélrák. A kórelőzmények feltérképezése, és az esetleges fizikális eltérések alapján az orvos felállít egy iránydiagnózist, és ennek megfelelően rendeli el a vizsgálatokat.

A gasztroenterológus által kért laborvizsgálat magába foglalja a vérvételt, vizelet és székletvér vizsgálatot, szükség esetén széklettenyésztést. Legtöbbször az úgynevezett nagy labort kérjük, aminek része a vérkép, gyulladásos paraméterek, máj-, hasnyálmirigy-, vesefunkció, elektrolitok, vérzsírszintek, vércukor szint, de néha speciális laborvizsgálatokra is szükség lehet.

A legáltalánosabb képalkotó vizsgálati módszer a hasi ultrahang vizsgálat, ami leginkább a nem üreges hasi szervekről, így a máj, epehólyag, vesék és a lép szerkezeti eltéréseiről ad megfelelő információt. A gyomor, a belek, hasnyálmirigy vizsgálatára már nem annyira alkalmas, ezek betegségeinek gyanúja esetén további eszközös vizsgálatokra kerülhet sor, mint pl. hasi CT vagy MR, illetve az endoszkópos vizsgálatokra. 

A gastroscopia (gyomortükrözés) a tápcsatorna felső szakaszának, a nyelőcsőnek, gyomornak, nyombélnek az átvizsgálását jelenti. A vizsgálat során egy flexibilis, száloptikás video-endoszkópot vezetünk a szájon át a beteg felső tápcsatornájába, így képernyőn keresztül felismerhetővé válik a refluxbetegség, a gyomor- és nyombélfekély, esetleges daganatok, gyulladások. A diagnózis pontosítása céljából a látott elváltozásból szövettani mintavétel is történik, illetve ha olyan jellegű elváltozást találunk, ezek eltávolítására is lehetőség van. A vizsgálat néhány percig tart, különösebb előkészületet nem igényel azon kívül, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már nem tanácsos enni, 2 órával inni. A vizsgálat előtt a garatot érzéstelenítjük, így a műszer lenyeléséből adódó kellemetlen érzés csökkenthető, emiatt a vizsgálat után 1 óra múlva lehet enni, inni, a félrenyelés elkerülése érdekében.

A colonoscopia (vastagbéltükrözés) során, a végbélen keresztül vezetjük be az erre alkalmas flexibilis eszközt, hogy az emésztőtraktus alsó szakaszán, a végbélben, a vastagbélben, és vékonybél utolsó szakaszán levő elváltozásokat tudjuk vizsgálni. Ennek segítségével ismerhetők fel a gyulladásos bélbetegségek, mint pl. a colitis ulcerosa, a Crohn-betegség, fekélyek, polypusok, és a diverticulosis. A vizsgálat előkészületet igényel, mert pontos diagnózist csak kitisztított vastagbélről lehet adni. Ez néhány napos speciális étrendet és hashajtást jelent. Lehetőség van a vizsgálatot intravénás bódításban elvégeztetni, így elkerülhető a vizsgálat során befújt levegő okozta, szélgörcshöz hasonlítható kellemetlen érzés. Ebben az esetben mindenképpen szükséges, hogy a beteg kísérővel érkezzen.

Szakrendelőnkben H2 kilégzéses vizsgálatot  is végzünk, amennyiben a szakorvosi konzultáció alapján ezt a szakorvos szükségesnek találja. Ez a vizsgálat is előjegyzéssel, speciális felkészülés után történik, melyre a tájékoztatót az előzetes konzultáció során írásban kapja meg a beteg.

Mindezek a vizsgálatok időigényesek, előre nem mindig kiszámíthatók, így az esetleges csúszások miatt szíves türelmüket és megértésüket kérjük.