X
1027 Budapest, Kapás u. 22.
Időpontfoglalás
Orvosaink rendelési ideje
FőoldalIntézményvezetők Alapellátás Háziorvosi ügyeleti szolgálat Felnőtt háziorvos szolgálat Foglalkozás-egészségügy Házi gyermekorvosi szolgálat Felnőtt fogorvosi szolgálat Gyermek fogorvosi szolgálat Területi védőnői ellátás Iskolaorvosi ellátás Iskolavédőnői ellátás SzakrendeléseinkHírek Aktualitások ÁNTSZ által elrendelt köt. tüdőszűrés Állásajánlataink Dokumentumok - nyomtatványok Fontos Betegjogi képviselő Betegjogok Beutaló kötelezettség Egészségügyi dolgozók jogai Külföldiek ellátása Sürgősség esetei Vonatkozó jogszabályok MunkatársainkMenedzser szűrés Orvosaink rendelési ideje

ÁNTSZ által elrendelt köt. tüdőszűrés

Tájékoztatás a tüdőszűrésről

 2013. május 1-től a lakossági tüdőszűrés törvényi előírásai módosultak. A korábban érvényes, 30 éves kor felett a Tiszti Főorvos által a helyi lakosokra elrendelt kötelező szűrés 2013. június 30-tól megszűnik, illetve az alábbiakban felsorolt népességcsoportokra korlátozódik.

2014. január 01-től évente egyszer tüdőszűrésen kötelesek részt venni: a hajléktalanok; a hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói; az utcai szociális munkát végzők; a népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak; azok az önkéntesek, akik hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak; a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói; a befogadó állomások és a közösségi szállások dolgozói; a rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói; az egészségügyi szolgáltatók patológiai és sürgősségi osztályainak dolgozói, a tüdőgyógyászati szakellátást végző egészségügyi dolgozók, valamint a mikrobiológiai laboratóriumok egészségügyi dolgozói.

Ajánlott mellkas röntgen szűrővizsgálat 40 év feletti korban

A 40 év feletti lakosok részére a továbbiakban évente egy alkalommal önkéntes jelentkezés alapján van lehetőség mellkasi röntgen vizsgálat végzésére. Az ajánlott mellkas rtg szűrésre minden, a kerületi címen bejelentett, vagy huzamosabb ideig itt tartózkodó 40 éven felüli lakos jogosult, akinek egy éven belül nem volt TBC szempontjából negatív mellkas röntgen felvétele. 

A mellkas röntgen szűrővizsgálat korszerű, digitális készülékkel történik, mely a szervezet számára semmilyen lényeges sugárterhelési kockázatot nem jelent. A felvételen látható eltérések elemzésével és a korábbi években készült felvételekkel való összehasonlításával lappangó TBC fertőzés, korábban lezajlott fertőzések maradványai, a tüdők szerkezeti változásai, illetve – ha az árnyék nagysága és elhelyezkedése a láthatósági mértéket elérte – a tüdők daganatos megbetegedésének gyanúja ismerhető fel. Kérésre, a szűrés eredményéről leletet is kiadunk – ez utóbbira a felvétel elkészítését követő munkanapon van legkorábban lehetőség. Lehetőleg munkaidején kívüli időpontban jelentkezzen szűrővizsgálatra, mivel munkahelyi mulasztás igazolására nincs mód.

Légúti panaszok – köhögés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés – esetén orvosi vizsgálatra, légzésfunkciós teszt végzésére is lehetőség van, ez esetben azonban háziorvosi beutaló szükséges a kiterjesztett vizsgálat elvégzéséhez. Különösen ajánlott ez a hosszabb ideje dohányzó, magukban esetleg még enyhe, korai szakban lévő betegséget hordozó betegek részére.