Felhívás tüdőszűrésre

ÁNTSZ által elrendelt köt. tüdőszűrésÁllásajánlataink

Tájékoztatás a tüdőszűrésről

 2013. május 1-től a lakossági tüdőszűrés törvényi előírásai módosultak. A korábban érvényes, 30 éves kor felett a Tiszti Főorvos által a helyi lakosokra elrendelt kötelező szűrés 2013. június 30-tól megszűnik, illetve az alábbiakban felsorolt népességcsoportokra korlátozódik.

2014. január 01-től évente egyszer tüdőszűrésen kötelesek részt venni: a hajléktalanok; a hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói; az utcai szociális munkát végzők; a népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak; azok az önkéntesek, akik hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak; a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói; a befogadó állomások és a közösségi szállások dolgozói; a rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói; az egészségügyi szolgáltatók patológiai és sürgősségi osztályainak dolgozói, a tüdőgyógyászati szakellátást végző egészségügyi dolgozók, valamint a mikrobiológiai laboratóriumok egészségügyi dolgozói.

Ajánlott mellkas röntgen szűrővizsgálat 40 év feletti korban

A 40 év feletti lakosok részére a továbbiakban évente egy alkalommal önkéntes jelentkezés alapján van lehetőség mellkasi röntgen vizsgálat végzésére. Az ajánlott mellkas rtg szűrésre minden, a kerületi címen bejelentett, vagy huzamosabb ideig itt tartózkodó 40 éven felüli lakos jogosult, akinek egy éven belül nem volt TBC szempontjából negatív mellkas röntgen felvétele. 

A mellkas röntgen szűrővizsgálat korszerű, digitális készülékkel történik, mely a szervezet számára semmilyen lényeges sugárterhelési kockázatot nem jelent. A felvételen látható eltérések elemzésével és a korábbi években készült felvételekkel való összehasonlításával lappangó TBC fertőzés, korábban lezajlott fertőzések maradványai, a tüdők szerkezeti változásai, illetve – ha az árnyék nagysága és elhelyezkedése a láthatósági mértéket elérte – a tüdők daganatos megbetegedésének gyanúja ismerhető fel. Kérésre, a szűrés eredményéről leletet is kiadunk – ez utóbbira a felvétel elkészítését követő munkanapon van legkorábban lehetőség. Lehetőleg munkaidején kívüli időpontban jelentkezzen szűrővizsgálatra, mivel munkahelyi mulasztás igazolására nincs mód.

Légúti panaszok – köhögés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés – esetén orvosi vizsgálatra, légzésfunkciós teszt végzésére is lehetőség van, ez esetben azonban háziorvosi beutaló szükséges a kiterjesztett vizsgálat elvégzéséhez. Különösen ajánlott ez a hosszabb ideje dohányzó, magukban esetleg még enyhe, korai szakban lévő betegséget hordozó betegek részére.

A 40 éves kor felett ajánlott mellkas röntgen-szűrés ütemezése háziorvosi rendelők szerinti beosztásban 2013 JÚLIUS – DECEMBER KÖZÖTTI időszakban

     

1024 Bp., Ady Endre u.1.            július - augusztus

Dr. Nagy Zsolt, Dr. Szendei Katalin betegei

 

1025 Bp., Csatárka u. 51.            július - augusztus

Dr. Kovács Ildikó, Dr. Nikolits Ilona, Dr. Ökrös István, Dr. Papp János betegei

 

1029 Bp., Hunyadi u. 81-85.        szeptember - október

Dr. Bende Tibor, Dr. Jakatics Andrea, Dr. Csurgai Eszter, Dr. Péchy Özséb, Dr. Takács Angéla betegei

 

1028 Bp., Községház u. 12.          november - december

Dr. Fülöp László, Dr. Lukács István betegei

 

1027 Bp., Rét u. 3.                         november - december

Dr. Kom Zsuzsanna, Dr. Nagy Anikó, Dr. Pászthory Erzsébet, Dr. Izsák Imola,

Dr. Bonyhádi Katalin, Dr. Szép Zsuzsanna, Dr. Strébely Gusztáv, Dr. Tuza Adrienn betegei

 

1024 Bp., Fillér u. 12.                    november - december

Dr. Madarasi Károly, Dr. Darnót Gábor, Dr. Ferenczi Lajos, Dr. Ungár Péter betegei

 

1021 Bp., Lipótmezei u. 1.            július - augusztus

Dr. Kenéz Béla, Dr. Tóth Marianna betegei

 

1026 Bp., Lotz K. u. 8-10.            július - augusztus

Dr. Demeter Ágnes, Dr. Kovács Endre Béla, Dr. Nógrádi Éva, Dr. Gyóni Ágota, Dr. Wágner László

Dr. Sulyok Boróka, Dr. Szentner Júlia, Dr. Farkas Ildikó, Dr. Reis András, Dr. Balassa Zsuzsanna betegei

 

1025 Bp., Vérhalom tér 10.         szeptember - október

Dr. Magyar Anna, Dr. Somos Éva, Dr. Szabó Tünde, Dr. Medgyesi János betegei

 

1023 Bp., Komjádi B. u. 3.          szeptember - október

Dr. Cseri Valéria, Dr. Békésy Mária, Dr. Nagy Edit, Dr. Révész Zsuzsanna, Dr. Újfalussy Erzsébet betegei

Természetesen a vizsgálat igény szerint a kerület bármely körzetéhez tartozó lakosa számára alkalmas időpontban igénybe vehető, az ajánlott időpontokon kívüli időszakban is.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
   
   
   

 

 

 


Betegjogi képviselő neve elérhetősége félfogadás helye és ideje Betegjogok Egészségügyi dolgozók jogai Sürgősség esetei Beutaló kötelezettség Külföldiek ellátása Módosult GFR formula Térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások Vonatkozó jogszabályok Főigazgatói utasítás hálapénzről Panaszügyek kezelése Háziorvos által kérhető vizsgálatok Laboratóriumi vizsgálatkérő lap Lelet átvételi meghatalmazás TÁJÉKOZTATÓ tüdőszűrés változásáról NYILATKOZAT működési engedélyről HÁZIREND Tájékoztató CT, MRI beutalásról Vizsgálati előkészítések A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2014. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2015. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2016. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2017. Közbeszerzési terv 2014. Közbeszerzési terv 2015. Közbeszerzési terv 2016. Közbeszerzési terv 2017. Gyógyászati segédeszköz bolt Internetes előjegyzés EESZT bevezetését követően alkalmazandó laborbeutalás labor:synlab szakorvosi kemia 2019 labor:synlab tenyesztés szakorvosi 2019 labor:synlab_szerol_szakorvosi 2019 labor:synlab szerologia alapellatas 2019 labor:synlab_tenyésztés_alapellátás 2019 labor:jános_vércsopkérő labor:OEKvizsgalatkero_terhes_hepatitisz_szures1 labor:ovszkéről labor:Synlab kémia háziorvosi 2019 labor:synlabPRIVAT_KEMIA 2019 labor:synlabPRIVAT_SZEROLOGIA 2019 labor:synlabPRIVAT_TENYESZTES 2019 labor:synlab genetikai kérőlap szakorvosi 2019 Külső intézetekbe kiküldendő vizsgálatok Egészségügyi leletek megtekintése (EESZT) Missziós nyilatkozat Adatvédelmi adatkezelési és adatbiztonsági szabályzat Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató Közbeszerzés statisztika (2018)


FENNTARTÓ: BUDAPEST FŐVÁROS II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT